Dinşünaslıq və ilahiyyat: tərifləri, metodları,problemləri və qarşılıqlı əlaqələri - Mürsəlova, Aliyə (Din Araşdırmaları Jurnalı, 2024)
Dinin düzgün şəkildə öyrənilib-öyrədilməsi daim öz aktuallığını qoruyan məsələlərdəndir. Bu məqalədə dini öyrənən iki elm sahəsini – ilahiyyat və dinşünaslığı – onların təriflərini, bu istiqamətə aid əsas terminləri, metodları və aralarındakı qarşılıqlı əlaqəni araşdırmağa çalışdıq. Qeyd etdiyimiz kimi, ilahiyyat və dinşünaslıq dini öyrənən və qarşılıqlı əlaqəli olan sahələrdir, lakin mövzulara fərqli bucaqlar altında yanaşırlar. İlahiyyat dinşünaslığın bir aspekti, dinşünaslıq da ilahiyyatın bir aspekti olsa belə, bu iki disiplin bir- birindən metodologiya baxımından əhəmiyyətli dərəcədə fərqlənir. Belə ki, ilahiyyat Tanrının təbiətini və dini inancları, dinşünaslıq isə dini sosial və mədəni bir fenomen kimi öyrənən elm sahələridir. Məqalədə sözügedən disiplinlərin tətbiq etdikləri metodlar, həmçinin hər iki sahənin aktual məsələləri və rastlaşdığı problemlər tədqiq olunur. Hər iki elm sahəsinin öz problemlərini elmi metodlardan istifadə edərək fərqli perspektivləri və disiplinləri birləşdirməklə həll etməyə çalışdığı vurğulanır. Bunlarla yanaşı, nümunə olaraq dinşünaslıq və ilahiyyat sahələrində tanınmış alimlərin və onların əsərlərinin adlarına da yer verilir.Məqalədə, habelə bu iki disiplinin əsas terminləri izah olunur, onlar arasında həm oxşar, həm də fərqli cəhətlər öyrənilir. Bu istiqamətlərin hansı subyektə aid olduğu, yaxud hansına aid olmaması incələnir, həmçinin bu iki sahə arasındakı qarşılıqlı əlaqələr araşdırılır.