“Nəhcül-bəlağə” əsərinin tarixi qaynaqları - Nurullayev, Fuad (Din Araşdırmaları Jurnalı, 2019)
İslam ənənəsinin dahi şəxsiyyətlərdən biri İmam Əlidir. O, həm ordu komandanı, həm dövlət rəhbəri, həm də elmi, biliyi ilə seçilmiş və İslam dininə böyük xidmətlərilə tanınmışdır. İslamı ilk qəbul edənlərdən olaraq həmin dinin incəliklərinə və ruhuna yiyələnmişdir. İstər dövlət rəhbərliyində, istərsə də insanlarla münasibətdə hər zaman bu dinin prinsiplərinə sahib çıxmış, onlara əsasən hərəkət etmişdir. Uşaqlıqdan bəri Həzrət Peyğəmbərin (s) əhatəsində yetişən Həzrət Əli (ə) onun tərbiyəsi və elmi ilə böyümüşdür. Həmin elmin nəticəsi Həzrət Əlinin xütbələrində, hədislərində, məktublarında öz əksini tapmışdır. Ona aid olan sözləri, xütbələri və məktublaşmaları məşhur müfəssir və ədib Seyyid Rəzi (359/970-406/1015) iyirmi il içərisində toplamış və“Nəhcül-Bəlağə” adlı əsəri ərsəyə gətirmişdir. Həmin əsər Həzrət Əliyə (ə) aidolan 241 xütbə, 79 məktub və 480 qısa kəlamı əhatə etmişdir. Bəzi tədqiqatçıların iddiasına görə, “Nəhcül-bəlağə” əsərindəki xütbə və ya kəlamların hər biri Həzrət Əliyə aid olmaya bilər; hətta kitabdakı sözlərin Həzrət Əliyə aid olması şübhəli olduğunu irəli sürənlər də olmuşdur. Qeyd etmək lazımdır ki, istər əsərdəki fəlsəfi-ictimai fikirlər, istərsə də onun ifadə və üslub üstünlüyü bu əsərin Həzrət Əlinin elminin bir nəticəsi olduğunu göstərir. Eyni zamanda, əsərin rəvayət mənbələri də bu sözlərin müəllifinin Həzrət Əliyə aid olduğunu göstərir. Məqalədə “Nəhcül-bəlağə”nin mənbələri araşdırılmış və Həzrət Əliyə aidiyyəti müəyyən edilmişdir.