Əhdi-ətiqdə qadınların dini statusu, yəhudi müqəddəs kitablarına görə örtünmə - Alaskarova, Parı (Din Araşdırmaları Jurnalı, 2023)
Məqalədə yəhudilərin ilkin mənbələrinə görə qadınların yaradılışda və dini həyatda rolu və yəhudilərin müqəddəs kitablarına görə qadınları örtmək ənənəsi araşdırılmışdır. Ölkəmizdə Dinlər tarixinə töhfə vermək üçün belə bir mövzu müzakirə edilmişdir. Eyni zamanda, yəhudilik vasitəsilə başqa dinlərdə qadınların da örtülməsi lazım olduğunu İslamla məhdudlaşdıranlara məlumat çatdırmaqdır. Bu məqalə ədəbiyyat araşdırmasına əsaslanan bir araşdırmadır. Tədqiqat xülasə, giriş, 3 alt başlıq, nəticə və biblioqrafiyadan ibarətdir. Əhdi-ətiqdə qadınların yaradılması Yahvist və Elohist mətnlərinə uyğun olaraq araşdırıldı. Hər iki mətndə qadınların yaradılış hekayəsi fərqli şəkildə izah edilir. Əslində, Elohist mətndə qadınlar yaradılışda kişilərlə bərabər, Yəhudi mətnində isə kişilərə qulluqçu kimi təsvir edilir. Əhdi-ətiqdə qadınların dini statusu ilə bağlı yəhudi qadınlarının fərdi və ümumi ibadətləri, Tövratın oxunması, Tövratın öyrədilməsi və öyrənilməsi, qadınların dua qrupları kimi mövzular müzakirə edilir. Kişilərdən fərqli olaraq qadınlar fərdi namazlar zamanı bütün duaları oxuya bilməz, tefillin və tzitzit geyinə bilməzlər. Qadınlar cəmiyyətin üzvü hesab edilmir və Tövrat oxuya və öyrədə bilməzlər. Qadınlardan yalnız Hanukka şamını yandırmaq, şənbə axşamlarında Kidduş demək, Yom Kippurda oruc tutmaq və bir neçə başqa əmrə əməl etmək tələb olunur. Qadınların örtünməsi haqqında məlumat Əhdi-ətiqdə, Mişnada və Talmudda verilmişdir. Azad və iffətli qadınların örtünmə yolu fahişələrdən, qullardan və cariyələrdən seçilir. Əslində, azad qadınlar çadra geyinərkən, fahişələr rəngarəng və müxtəlif örtmə üsullarından istifadə edirdilər. Evlənmək üçün qul qadınları seçmək üçün onların saçları kəsilirdi. Zamanla parik örtüyü əvəz etsə də, bu gün yalnız pravoslav qadınlar ibadət zamanı parikdən istifadə edirlər.