İbn Rüşdün din fəlsəfəsi - Məlikov, Ələddin (Din Araşdırmaları Jurnalı, 2018)
Din və fəlsəfə münasibətləri hazırda din fəlsəfəsinin əsas və əhəmiyyətli mövzusu sayılır. İslam peripatetizminin nümayəndəsi olan ibn Rüşd müsəlman renessansının formalaşmasında xüsusi rola malikdir. Məhz bu səbəbdən, ibn Rüşd fəlsəfəsində din fəlsəfəsinin yeri və rolu məqalənin predmeti kimi seçilmişdir. Məqalədə öncə ibn Rüşdün elmi yaradıcılığı, fəlsəfi əhəmiyyəti, elmi əsərləri qeyd edilmiş, daha sonraibn Rüşd fəlsəfəsində fəlsəfənin və ümumiyyətlə, din və fəlsəfə münasibətlərinin yeri və rolu araşdırılmışdır. Şəriətin fəlsəfəyə olan münasibəti həm din, həm də fəlsəfi nöqteyi-nəzərdən təhlil olunmuşdur. İbn Rüşd fəlsəfəsində din və fəlsəfə münasibəti, iman və ağlın birliyi, ayrılığı, bunların ziddiyyəti təqdirində həll yolları və edilən iradlara ibn Rüşdün cavabı verilmişdir. Sonda ibn Rüşdün latın ardıcıllarının fikirləri, ikili həqiqət nəzəriyyəsi və bu baxışın qiymətləndiriməsi və təhlili ortaya qoyulmuşdur.